За добу на Київщині водії 4 рази намагались дати хабаря  працівникам поліції
Опубліковано 14 квітня 2021 року о 17:43

Три спроби дати неправомірну вигоду трапились у Фастівському районі, ще один в Обухівському районі Київщини. Сума хабарів від 500 до 2000 грн. 

Так у селі Тарасівка 29-річний керманич авто «ГАЗ» порушив правила дорожнього руху, але замість пред’явлення документів, запропонував правоохоронцям неправомірну вигоду.

Також у місті Боярка поліцейські зупинили водія автомобіля «ВАЗ», який порушив правила дорожнього руху – переїхав залізничний переїзд на червоний сигнал семафору. На вимогу правоохоронців показати документи, 58-річний керманич запропонував неправомірну вигоду у сумі 500 гривень.

Ще один інцидент трапився під час несення служби працівниками Фастівського районного управління поліції. Правоохоронці зупинили водія мотоцикла, який порушив правила дорожнього руху, далі  з’ясували, що керманич мав виражені ознаки  алкогольного сп'яніння. Правоохоронці склали відносно чоловіка адміністративні матеріали за ч.1 ст.130, ч.5 ст.121 та ч.2 ст.126 КУпАП. Транспортний засіб вилучили та направили на майданчик тимчасового тримання. Проте, водій вирішив уникнути адміністративної відповідальності та запропонував   поліцейським неправомірну вигоду  в сумі дві тисячі гривень. Тепер чоловікові загрожує ще й кримінальна відповідальність. 

У селі Семенівка Обухівського району працівники групи реагування патрульної поліції зупинили  44-річного керманича автівки «Ford Transit» за порушення правил дорожнього руху. Чоловік також намагався «відкупитися».

Варто додати, що протягом минулого тижня 3 випадки запропонованих хабарів працівникам правоохоронних органів зафіксовано у Бучанському районному управлінні поліції.


У всіх 3-х випадках працівники групи реагування патрульної поліції за порушення правил дорожнього руху зупиняли водіїв і складали протоколи за ч.2 ст.126 КУпАП. Водії ж з метою уникнення відповідальності за даним видом правопорушення, пропонували правоохоронцям хабарі у сумі від п'ятисот до тисячі гривень. Найчастіше хабарі клали до службових автомобілів.

За усіма фактами спроби дачі неправомірної вигоди правоохоронці відкрили кримінальні провадження  за ч.1 ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України Санкція статті передбачає штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк. 

У секторі запобігання корупції ГУНП в Київській області відзначають, що неправомірна вигода – один із найчастіших корупційних проявів. Саме тому правоохоронці Київщини значну увагу приділяють протидії цьому ганебному явищу. На жаль, ще досі не всі громадяни зрозуміли простий факт – не лише прийняття хабаря службовою особою є корупційним злочином, за який передбачено кримінальну відповідальність, але й пропозиція, обіцянка чи надання такої вигоди службовій особі тягне за собою кримінальну відповідальність. Максимальне покарання за вчинення таких злочинів може сягати десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Шановні водії! Поліція Київщини закликає неухильно дотримуватись правил дорожнього руху, а також Закону України «Про дорожній рух». Нагадуємо, що порушення правил дорожнього руху тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Пам’ятайте, будь-яке правопорушення карається Законом, тому краще попередити негативні наслідки, аніж потім відповідати за протиправні вчинки.

Відділ комунікації поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux