Психологія в дії: 5 найпростіших способів як приборкати свою агресію
Опубліковано 15 березня 2018 року о 12:33

Фахівці відділу психологічного забезпечення Київської області пропонують наступну тему для ознайомлення та обговорення.

Як це не дивно, але природа людської агресії до цих пір залишається загадкою. Експерти в області людської психології до цих пір не можуть прийти до єдиної думки, яку роль відіграє агресія в житті людини: позитивну чи негативну. Більшість психологів, що агресія носить виключно негативний відтінок і є руйнівною емоцією, спрямованою на знищення тих моральних засад, які прийнято називати цивілізованістю.

Агресія – це поведінка, що порушує психологічні, фізичні чи інші межі іншої людини чи людей (в т.ч. й аутоагресія, що направлена на самого себе). В основі агресивної поведінки знаходиться емоція злості: від легкого роздратування до нестримної люті. На противагу поширеній думці, що злість це дуже шкідлива емоція і бажано її уникати або стримувати (придушувати), хочеться відмітити, що вона є дуже важливою і корисною. Саме злість фокусує нашу увагу на загрозах, що можуть нам зашкодити, мобілізує наше тіло та психіку до боротьби або втечі від «ворога», сповіщає «супротивнику», що ми будемо відстоювати свої межі чи інтереси. Проблемною злість стає лише тоді, коли виникає занадто часто, занадто сильна або така, що суттєво впливає на наше життя негативним чином: псує стосунки, призводить до руйнування сталих відносин, є невиправдано деструктивною по відношенню до речей чи людей.

Візьміть на замітку 5 найпростіших способів, як приборкати свою агресію:

1. Відійди. Іноді кращий спосіб перестати відчувати агресію - фізично віддалитися від джерела подразнення. Це дасть можливість заспокоїтися.

2. Зроби вдих. Часом ми не можемо просто так впоратися з гнівом. Але ми можемо скористатися паузою. Для цього необхідно зробити кілька повільних глибоких вдихів. Ще один заспокійливий метод - лічба від 100 до 1.

3. Візьми гантелі. Вчені довели, що фізичні вправи здатні пом’якшити поганий настрій. Гнів і агресія пов’язані з низьким рівнем серотоніну - гормоном радості. А будь-яке фізичне навантаження збільшує рівень цих заспокійливих хімічних речовин в нашому мозку.

4. Поміняй мінус на плюс. Перетворіть свою агресію у позитивну енергію! Зрештою, ця емоція дана нам природою не просто так. Лють додає фізичної сили. Коли відчуваєте, що рівень агресії досяг критичного рівня, пропрасуйте білизну, переберіть полиці зі старими речами, займіться творчістю. Поруч з цим, психологи зазначають: коли людина дозволяє собі вдосталь покричати, їй стає спокійніше. Це природний вихід злості, що накопичилася.

5. Звернись по допомогу. У нашій країні не прийнято звертатися до психолога. А дарма. Психолог допоможе визначити причини агресії - під час індивідуальних або групових занять. До речі, вправи в групі в даному випадку дуже ефективні.

Вправа для зниження рівня агресії – «Пушинка в носі»:

Коли хтось починає вас сварити, зробіть активний добір повітря носом і різко видихніть носом. Можна зробити кілька разів поспіль.

Ви відчуєте, як напруга починає спадати, а агресія зменшуватись.

Бережіть себе та будьте здорові!

«Агресія не в крові людини… Вона в його думках»

Артем Габрелянов, Андрій Васін. Хроніки Інока: Штурм Берліна.

 

ВПЗ УКЗ в Київській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux