Підкуп виборців та незаконна агітація: на Київщині правоохоронці вкотре фіксують порушення
Опубліковано 20 липня 2019 року о 13:16

Протягом минулої доби до поліції Київської області надійшло 34 заяви про порушення виборчого законодавства, складено 1 адміністративний протокол та 1 кримінальне провадження. Всього, за період агітаційного періоду, до поліції Київської області надійшло 316 повідомлень, складено 100 адміністративних матеріалів, відкрито 41 кримінальне провадження.

До чергової частини Макарівського ВП надійшла інформація про те, що один з народних депутаті 8-го скликання, з метою фальсифікації результатів позачергових виборів до Верховної ради України на свою користь(як кандидата), організував схему з підкупу членів окружної виборчої комісії № 91.

Невідкладно, слідчим відомості про виявлене кримінальне правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.160 Кримінального кодексу України (Підкуп виборця, учасника референдуму) та розпочато досудове розслідування.

На даний час тривають першочергові слідчі (розшукові) дії спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження.

На спецлінію «102» надійшло повідомлення, що у смт Калинівка, Броварського району, в одному з магазинів, кандидат в нардепи роздає кошти, по 150 гривень, за данні паспортів. Правопорушення зі слів заявника відбувалося протягом 2 діб.

Про підкуп виборців вчора повідомила жителька села Мокрець, Броварського районну. Жінка розповіла, що невідомі особи роздають місцевим жителям грошові кошти, по 150 гривень, від певного кандидата в народні депутати.

Довірені особи одного з кандидатів, також вчора, заявили про підкуп виборців. За їх даними, у с. Борик, Броварського району виявлено факт численного підкупу виборців невстановленими особами від або в інтересах певного претендента у народні обранці.

Двоє жителів Білої Церкви звернулися до поліції із заявами про те, що у ефірі місцевого радіо, один з кандидатів у нардепи оголосив праймеріз від партії "Слуга народу", що є завідома неправдивою інформацією.

Заяви про порушення виборчого законодавства надійшли і від  претендентів у народні обранці. Так, один з кандидатів повідомив про те, що 18 липня, у м. Біла Церква невідомі люди, з метою дискредитації висуванця, розповсюджували листівки з завідома неправдивою інформацією.

Інший кандидат в одномандатному виборчому окрузі № 97 Броварського району, заявив про можливе порушення виборчого законодавства з боку окремих кандидатів в нардепи зазначеного виборчого округу.

У Переяславі-Хмельницькому вчора в нічний час невідома особа пошкодила 9 агітаційних матеріалів, що розміщувалися на сіті-лайтах. Про це повідомили одна з кандидатів у нардепи та власник рекламних щитів.

В м. Обухів, місцева жителька звернулася до поліції із заявою про те, що невідомі особи телефонували та представлялися іменем одного з кандидатів у народні обранці. Порушники змушували голосувати за певного кандидата та застосовували нецензурну лайку.

А жителька м. Бровари повідомила, що цього ж дня їй на мобільний телефон прийшло повідомлення із закликом проголосувати за певного кандидата.

Сьогодні день тиші. Комунальні служби зобов'язані зняти раніше розклеєні в публічних місцях передвиборні агітаційні матеріали.

За порушення дня тиші встановлена адміністративна відповідальність. За агітацію простим громадянам загрожує штраф у розмірі 510-850 гривень, а посадовцям – 850-1360 гривень.

Відділ комунікації поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux