Мужній спротив ворогу та захист громадян: результати роботи поліції Київщини за 2022 рік
Опубліковано 28 січня 2023 року о 18:04

28 січня у Головному управлінні відбулася колегія, на якій розглянули ключові аспекти роботи поліцейських столичної області за цей надскладний для країни період з початку минулого року, період повномасштабного вторгнення, окупації, звільнення та відбудови Київщини.

Захід розпочався із вшанування пам’яті поліцейських, які загинули, героїчно захищаючи людей та Батьківщину, під час повномасштабного вторгнення.

«На жаль, ми маємо втрати серед поліцейських – 5 працівників загинуло, 9 травмовано та 1 досі вважається безвісно зниклим. Під час окупації Київщини, жоден поліцейський не став колаборантом, не зрадив Присязі та не перейшов на сторону ворога», - зазначив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

2022 рік став знаковим для Київської області — територія зазнала окупації та постійних ракетних обстрілів. Як результат, маємо зміни у законодавстві України, обов’язків та завдань поліцейських: виявлення диверсантів, колаборантів та розкрадачів гуманітарної допомоги, а також фіксування воєнних злочинів.

Втім, попри ризик, напругу, посилене навантаження, поліція Київщини забезпечила правопорядок у столичному регіоні.

З урахуванням воєнного стану також пріоритетним напрямком залишається боротьба зі злочинністю та ефективна взаємодія з громадами.

«Показник навантаженості операторів Київщини залишається найбільшим серед всіх областей. В період проведення бойових дій та під час деокупації, навантаження було вдвічі більшим та становило 18 повідомлень на годину на одного оператора», — повідомив генерал.

У 2022 році зареєстровано близько 417 тисяч заяв і повідомлень. Розпочато майже 11 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів пов’язаних з війною, що вчинені представниками армії рф.

Втім, криміногенний стан щодо загальнокримінальної злочинності на території області покращився . Перш за все, відбулося зменшення кількості майнових злочинів: кількість грабунків знизилась на 63%, розбійних нападів — на 53%, крадіжок — на 15%, незаконних заволодінь автотранспортом — на 51%.

«Спостерігаємо зменшення кількості нанесення тяжких тілесних ушкоджень та вчинення зґвалтувань, в кожному випадку підозрюваний встановлений і притягнутий до відповідальності. Проте, зареєстровано більше умисних вбивств», — додав керівник.

По 1600 кримінальним провадженням щодо наркозлочинів особам повідомлено про підозру. Задокументовано 225 фактів збуту наркотиків, в тому числі 21 факт збуту наркотичних і психотропних речовин за допомогою Інтернет-ресурсів, заблоковано 29 наркоадрес завдяки боту «Стоп-наркотик».


На 78% збільшилась кількість виявлених злочинів пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

З незаконного обігу вилучено 350 одиниць зброї, майже 90 тисяч боєприпасів та 680 гранат, 33 кілограми вибухівки.

Також у 2022 році зафіксовано зменшення на 47% кількості ДТП, на 24,5% —ДТП з потерпілими та на 47% —ДТП із смертельними наслідками.


Особливе місце у роботі поліції посідає захист прав дітей. Упродовж 2022 року до територіальних підрозділів поліції надійшло 622 повідомлення щодо зникнення 626 дітей, 620 з яких вже розшукано ювенальними поліцейськими. Крім цього, з початку воєнних дій загинуло 38 дітей, поранення отримали 40.


Важливим аспектом розбудови безпекового середовища є ефективне впровадження проєкту «Поліцейський офіцер громади».

«За минулий рік спільно з органами місцевого самоврядування ми відкрили 15 поліцейських станцій, 13 з яких під час воєнного стану. На території 55 територіальних громад вже працює 105 поліцейських офіцерів громади, 98 забезпечено транспортними засобами», - відзначив Андрій Нєбитов.

Одним із рушійних важелів у розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів, а також безпековим фактором на автошляхах та території Київської області є наявність сучасної інтелектуальної системи відеонагляду.

«На даний час до комплексної системи відеонагляду та відеоаналітики «Безпечна Київщина» підключено 1180 камер відеоспостереження, з яких 459 відеокамер з можливістю розпізнавання номерних знаків транспортних засобів та 721 – оглядового призначення. Триває робота із встановлення додаткових камер з аналітичними функціями розпізнавання людських облич: 500 відеокамер, з яких 466 вже змонтовано» — зазначив очільник поліції.


Наприкінці виступу генерал проаналізував діяльність кожного районного управління та окреслив основні напрями роботи поліції Київщини на 2023 рік. Загалом же, за основними показниками службової діяльності, лідируючу позицію серед районів посіло Білоцерківське управління поліції.


Поліція Київщини продовжує служити та захищати 24/7 заради безпеки громадян!

Відділ комунікації поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux