Коли проблема є, а психолога під рукою не виявилося
Опубліковано 09 серпня 2018 року о 11:05

Припустимо, гіпотетично, що психолог вам дуже потрібен, а його поруч немає. Що робити?

Перше. Якщо хочеться плакати – поплакати, якщо хочеться кричати – бажано піти туди, де вас не почують, і покричати, можна піти в спортзал і побити грушу, можна написати лист і в ньому розповісти все, що ви думаєте (і часто його краще потім не відправляти). Загалом, перше правило – висловити емоції. Однак, це не означає, що потрібно зганяти злість або пред'являти вимоги чи претензії до оточуючих. Це порада саме вам, ви працюєте тут самі з собою. Треба постаратися висловити емоцію так, щоб при цьому вам стало легше, а оточуючі не постраждали.

Друге, що необхідно зробити, після того як вас відпустило – сісти і подумати. Про що можна подумати? Це дуже індивідуально...

Наприклад, можна задатися наступними запитаннями:

Що взагалі відбувається?

Чого я хочу від цієї ситуації?

Що я роблю, щоб отримати те, що хочу?

Чому не виходить?

Яку роль в ситуації грають люди, які мене оточують?

Чого вони хочуть?

Чого вони хочуть від мене?

Чи варто мені робити те, чого вони від мене хочуть?

Як можна вчинити по-іншому, щоб отримати те, чого я хочу?

Ось на останнє запитання найкраще дати відразу кілька варіантів відповідей – влаштувати такий імпровізований мозковий штурм з самим собою, і тут приймаються будь-які, навіть найнеймовірніші і фантастичні відповіді. Поки ви просто думаєте.

Третє – вибір варіанту поведінки для досягнення того, чого ви хочете. Тобто з тих відповідей, які ви отримуєте на попередньому етапі – аналітичному – ви будуєте картинку подій та яким чином ви можете отримати бажане.

Четвертий, найскладніший і найважливіший етап – реалізація плану. Тому. як виплеснути емоції, подумати і вибудувати картинку того, що відбувається можна, але! Швидко казка мовиться, та не швидко діло робиться. І тут вам знадобиться:

- Перестати думати, тому що тепер ви тільки будете себе накручувати – "а якщо я зроблю так, а краще зробити по-іншому, немає, може все-таки ось так, а може так" – це порочне коло. Просто робіть, перестаньте думати. По ходу виконання плану будете коригувати неточності і прогалини.

- Ви обов'язково зазнаєте поразки. Так - так. Рано чи пізно з усіма так відбувається. Це нормально, в цьому немає нічого страшного, прийміть це як факт.

- Терпіння. Якщо у вас складний і довгий план – це зажадає від вас терпіння, і не відразу ви можете отримати те, що хочете. Залежить від ваших бажань, планів, можливостей.

- Ви не всесильні. Так, щось залежить від вас, але ви не можете контролювати все.

- Впевненість в плані. Чим більше ви впевнені в успіху, тим імовірніше, що у вас все вийде, і тим більше вам повірять навколишні.

- Ну і удача, звичайно, теж не зашкодить.

Підіб'ємо підсумок: спочатку висловлюєте емоції, потім аналізуєте ситуацію, після цього вибираєте стратегію поведінки, і, нарешті, реалізуєте обраний варіант поведінки. Не забувайте коригувати, звичайно.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux