Ефективна взаємодія і безпека дітей: на Київщині впроваджують міжнародний проєкт «Зелені кімнати»
Опубліковано 21 лютого 2022 року о 15:20

Сьогодні, 21 лютого, відбулася робоча зустріч керівництва поліції Київщини та представників Консультативної місії Європейського Союзу щодо створення у підрозділах поліції Київщини спеціалізованих приміщень для інтерв’ювання дітей.

У робочій зустрічі взяли участь очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов, радник з питань кримінальних розслідувань КМЄС Меліса Теернстра, керівництво ювенальної превенції, начальники усіх районних управлінь поліції Київської області, слідство, координатор відділу кримінальних розслідувань і організованої злочинності Томас Тесарек, експерт з тренінгів у сфері кримінальних розслідувань КМЄС Олександр Подпругін.

Учасники обговорили актуальність та важливість створення «Зелених кімнат», особливості їх функціонування та етапи їх впровадження в поліцейських управліннях Київщини.

«Ми раді взяти участь  в реалізації проєкту «Зелені кімнати» і хочу вас запевнити, що кожне районне управління поліції Київщини готове долучитись до ініціативи і знайти можливість створити такі кімнати. Сьогодні столичний регіон має сім районів, в яких проживають від 300 до 800 тисяч громадян. Саме тому важливо реалізувати цей проєкт в кожному районі, щоб дані кімнати могли ефективно використовувати як підрозділи ювенальної превенції, так і слідчі під час опитування дітей, які стали свідками трагічних подій, злочинів, або ж якщо вони стали потерпілими від насилля чи інших правопорушень», - зазначив Андрій Нєбитов.

Меліса Теернсра розповіла про основні цілі, завдання, а також особливості впровадження методики «Зелена кімната». Радник розповіла, що кімната має складатися з двох приміщень: одне – для бесіди дитини зі слідчим або психологом, друге ж приміщення створене для спостереження.

«Ефективність застосування цієї методики полягає у тому, що опитування дитини проводиться в умовах мінімізації повторного травмування психіки дитини, створення комфортних умов перебування дітей в поліції та продуктивної взаємодії зі слідчими», - зазначила Меліса Теернстра.

Томас Тесарек поділився досвідом впровадження «Зелених кімнат» у Чехії та розповів, що такі приміщення підходять для допиту як неповнолітніх, так і вразливих верств населення.

Очільник поліції також наголосив на тому, що на ряду з іншими проєктами, такими, як Custody records, нині в 30 школах Київщині вже успішно впроваджено концепт «Поліцейський - учасник освітнього процесу». У 2021 році завдяки ефективному впровадженню цієї ініціативи було забезпечено безпечний простір для дітей та не допущено скоєння жодного правопорушення.

Наприкінці зустрічі учасники визначили технічні вимоги до приміщень, терміни реалізації проєкту та подальші кроки для його ефективного впровадження.

Відділ комунікаціції поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux