Безпека громад на Київщині: Під час Всеукраїнської конференції Андрій Нєбитов окреслив ключові напрямки роботи поліцейських
Опубліковано 23 грудня 2022 року о 15:29

Сьогодні, 23 грудня, у рамках науково-практичної конференції «Нова архітектура безпекового простору України» очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов розповів про стратегію та пріоритети забезпечення безпеки громад в умовах воєнного стану та повоєнний період.

Формування безпечного середовища у населених пунктах Київської області є пріоритетним завданням діяльності поліції. Особливої уваги потребують деокуповані території Київщини, адже після російської навали маємо значні наслідки: знищена поліцейська інфраструктура та пошкоджена система відеонагляду. Попри спробу окупантів вивести зі строю правоохоронну систему України, поліція Київщини не тільки відновлює втрачені ресурси, а й демонструє активний розвиток безпекових проєктів. 

Проєкт «Поліцейський офіцер громади» створений для того, аби кожен громадянин почував себе в безпеці.   

За поточний рік поліцейські офіцери громади показали високу результативність роботи, а саме розглянуто більше 13 тисяч звернень громадян, розкрито понад 130 кримінальних правопорушень, виявлено та припинено 1079 злочинів, складено більше 6 тисяч адміністративних матеріалів, встановлено місцезнаходження 18 осіб, які перебували у розшуку. Крім цього, поліцейські активно проводять профілактичні відпрацювання серед жителів – понад тисяча виступів та 44 подяки надійшло від громадян. 

Поліцейські офіцери громад разом з іншими поліцейськими, рятувальниками та органами місцевого самоврядування під час збройної агресії здійснювали евакуацію громадян  з тимчасово окупованих районів Київської області. Загалом вказаними гуманітарними коридорами було евакуйовано близько 130 тисяч осіб. Організовано супровід понад 50 гуманітарних конвоїв до постраждалих районів. 

Незважаючи на збройною агресію російської федерації проти України, територіальні громади Київщини розуміють потребу у поліцейському офіцері громади, який допомагає людям, забезпечує правопорядок і профілактику злочинності. 

Після деокупації Київської області відкрито 14 поліцейських станцій і ще 12 громад  планує збільшити кількість правоохоронців. Безпека громадян є ключовим пріоритетом роботи Національної поліції України. Проєкт «Поліцейський офіцер громади», який успішно реалізовується на території Київщини, став ефективним методом забезпечення публічної безпеки і боротьби зі злочинністю. Так, згідно із соціальним опитуванням 75 % громадян висловили довіру поліцейським офіцерам громад. 

На жаль, сьогодення диктує нам нові умови роботи та потребує вдосконалювати підходи у виконанні службових завдань iз забезпечення безпеки громади під час масштабного відключення електроенергії. 

Постійна поліцейська присутність, патрулювання громад, оповіщення через гучномовцi про оголошення та вiдбiй повiтряної тривоги, відвідування пунктів «незламності» та обігріву необхiднi заходи для пiдтримання правопорядку. 

Також поліцейські станції діють як пункти підтримки, де громадяни можуть зігрітися, випити чаю та зарядити гаджети.   

Крім цього, безпека дітей була і лишається пріоритетним напрямом роботи поліції Київщини. Саме тому у 2021 році ініційовано проєкт «Поліцейський – учасник освітнього процесу», як важливий компонент створення безпечного простору для навчання і виховання підростаючого покоління.    

З вересня поліцейські приступили до роботи у 29 навчальних закладах.   

Після деокупації населених пунктів Київщини, важливим стало питання безпеки дітей та дорослих при поводженні із невідомими предметами. Нині в школах проводяться профілактичні заходи «Особиста безпека під час війни. Мінно-вибухова безпека». 

Ювенальним поліцейським розроблено та оновлено в умовах правового режиму воєнного стану типові плани роботи в навчальних закладах з рекомендаційним переліком тем, в тому числі акції, флешмоби. Поліцейські ведуть власні плани щодо організації роботи в підрозділі поліції та в навчальному закладі.  Про хід профілактичних заходів висвітлено в засобах масової інформації, сторінках відділів поліції соціальної мережі Інтернет – мережі «Facebook» та на власних «робочих сторінках», передбачених проєктом. 

Беручи до уваги статистичні дані, як позитив відмічається те, що з початку впровадження проєкту, у навчальних закладах, які беруть у ньому участь,  не допущено вчинення жодного правопорушення, інших протиправних дій учнями та іншими учасниками освітнього процесу, а також відносно них.   

Одним із важливих компонентів запобігання вчиненню злочинів та оперативного розкритті тих, що вже відбулись є система відеонагляду.   

Завдяки тісній співпраці поліції Київщини з Київською обласною державною адміністрацією до кінця року робота Системи була відновлена, та подальшому здійснюється систематичний її розвиток та збільшення кількості камер відеоспостереження.   

Наразі до Системи «Безпечна Київщина» інтегровано 1153 камери відеоспостереження, у тому числі з функцією розпізнавання номерних знаків транспортних засобів 378. Крім того за рахунок місцевих органів самоврядування встановлено та підключено по містам та селищам 1052 камери, які не інтегровані до Системи, але в працівників кримінальної поліції є до них доступ. 

Саме розвиток системи «Безпечна Київщина», а також наявність відеокамер, сигналізацій, грат, систем безпеки давало змогу щороку знижувати кількість скоєних злочинів. Ми встановлювали квартирних крадіїв, затримували групи, які вчиняли розбійні напади. Всі вони зараз в місцях позбавлення волі, або ж якщо когось із зловмисників суд відпустив на свободу, все одно перебувають на обліку. Такими спільним заходами ми змогли досягти суттєвого покращення криміногенної ситуації в області. 

Статистика показує зниження рівня злочинності на території обслуговування. Це все завдяки профілактичним заходам, роботі поліції і інших правоохоронних органів. 

Поліція Київщини працює заради безпеки громадян 24/7!

Відділ комунікації поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux