Поліція Київщини нагадує громадянам про адміністративну відповідальність за спалювання трави
Опубліковано 30 березня 2021 року о 11:30

Щороку восени та навесні правоохоронці фіксують велику кількість адміністративних правопорушень за фактами паління листя, сухої трави та інших рослинних решток.

Нагадуємо, що спалювання сухої рослинності завдає непоправної шкоди довкіллю, створює загрозливі умови для живих істот, які мешкають у траві та на поверхні ґрунту.  Під час спалювання у повітря вивільняються небезпечні, речовини, які є дуже шкідливими для здоров’я людини. Їдкий дим згубно впливає на дихальні шляхи, підвищує рівень цукру в крові, спричиняє головний біль, також може провокувати виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. 

Відповідальність за спалювання сухостою передбачена ст. 77-1  (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн.), на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 –1190 грн.).

Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) передбачено стягнення штрафів у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.), а на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 -1700 грн.).

У деяких випадках за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Згідно зі  ст. 245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України покарання передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Поліція Київщини закликає громадян бути відповідальними,  не порушувати законодавство, та дотримуватися простих правил пожежної безпеки, аби не завдавати шкоди природі та людям.

Відділ комунікації поліції Київської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux