Нові схеми шахрайств в умовах війни: поліція Київщини закликає громадян бути обачними
Опубліковано 23 червня 2022 року о 15:53

З початком бойових дій в області виникли і нові види афер, де злодії намагаються нажитись на біді громадян чи нових потребах під час воєнного стану.

ПСЕВДОЕВАКУАЦІЯ

Зловмисники пропонують за гроші допомогти з виїздом із зони проведення бойових дій, а після отримання передоплати на картку – зникають.

НЕІСНУЮЧІ ОСЕЛІ

Шахраї «здають» в оренду уявні квартири в західних регіонах України. Після отримання передплати на картку, послуги не надають та не виходять на зв’язок.

ФЕЙКОВІ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ

Жертвам надсилають повідомлення на телефони з інформацією про нарахування грошової допомоги. Для отримання грошей потрібно перейти за певним посиланням, де користувачу пропонують ввести персональні дані та банківську інформацію. В результаті, шахраї знімають гроші з рахунків ошуканих громадян.

ВИГАДАНЕ ВОЛОНТЕРСТВО

Під виглядом організацій допомоги, шахраї привласнюють гроші, які буцім-то збирають на лікування дітей, підтримку переселенців чи військових.

ПРОДАЖ КОНТРАФАКТНОЇ АМУНІЦІЇ

Шахраї оголошують продаж товарів для військових. Після оплати на карту товар не надсилають зовсім, або ж зловмисники надають непридатну амуніцію, яка не має обіцяного рівня захисту.

Щоб не стати жертвою шахраїв дотримуйтесь простих правил управління кіберполіції та відділу дізнання поліції Київщини:

НЕ ПЕРЕХОДИТИ ЗА СУМНІВНИМИ ПОСИЛАННЯМИ

В рекламі онлайн ігор та додатків можуть знаходитись «віруси» або фішинг. Для завантаження необхідних файлів використовуйте лише перевірені офіційні ресурси.

ЗАСТОСОВУЙТЕ НАДІЙНІ ПАРОЛІ

Вмикайте двофакторну аутентифікацію. Тоді для входу в ваш акаунт, окрім логіну та паролю, потрібно буде ввести код підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток.

КОРИСТУЙТЕСЬ ПІСЛЯСПЛАТОЮ

Платіть за товари після їх отримання. Це унеможливить шанси шахраїв заволодіти вашими коштами.

ПЕРЕВІРЯЙТЕ АВТЕНТИЧНІСТЬ САЙТІВ

Відстежуйте правильність URL-адреси ресурсів в інтернеті, особливо сервісів банківських установ. Будь-які неточності можуть означати, що ви потрапите на фейковий ресурс.

ФІКСУЙТЕ ШАХРАЇВ

На сайті кіберполіції у розділі «Стоп фрауд» можна перевірити номер телефону, банківську картку та посилання на сумнівний сайт – можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції.

ІНТЕРНЕТ-БАНКІНГ

Уникайте використання інтернет-банкінгу електронних платіжних систем, введення даних під час доступу до Internet-мережі, через загальнодоступні «незахищені» безпроводові мережі в громадських місцях.

Шановні громадяни! Будьте обачними та обережними! Не користуйтесь послугами сумнівних організацій чи осіб, купуйте товари лише на офіційних ресурсах.

Поширте цю інформацію, аби ваші близькі не стали жертвами аферистів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux